Honden en mensen

MENSEN EN HONDEN, HONDEN EN MENSEN

Voor het gemak heb ik het hieronder over hij, dat kan natuurlijk ook zij zijn.

Veel problemen met honden hebben direct of indirect te maken met de plaats in de roedel die voor de hond onduidelijk is.
De roedel is de mensenfamilie inclusief de hond(en).
Honden horen laag op de rangordeladder.
Een algemene regel: laat kinderen tot 12 jaar niet alleen met honden! Dit omdat honden, met name jonge kinderen die nog geen overwicht hebben, opvoedend kunnen benaderen. En een kind heeft niet de lichamelijke hardheid die een jonge hond wel heeft.... Dus kan het letterlijk pijnlijk zijn voor een kind. Baby's daarentegen zijn taboe voor een volwassen en geestelijk gezonde hond en zullen vooral beschermd worden.

De roedel is het allerbelangrijkst voor dieren die van nature in groepsverband leven, zoals de hond (én de mens...).
Een goed georganiseerde roedel is ('in het wild' zeker) van levensbelang.
De instandhouding van de soort hangt er van af!

Dus is er een hiërarchische ordening (= rangorde).
Een roedel die niet duidelijk is bestaat niet, want kan niet gezamenlijk op jacht, zal dus niet te eten hebben. Door onduidelijkheid is er een hoop onrust in de groep omdat niemand weet wat z'n plaats is.

Alleen een dier of mens dat overwicht heeft wordt als leider geaccepteerd.

Heel veel huishonden lopen vast als de roedel niet klopt. Tragisch om te zien, ze worden niet begrepen! Een pup wordt in huis gehaald en gezien als een levende knuffel. Een pup heeft dat natuurlijk nodig, knuffelen, in de hand zijn, maar als hij ouder wordt heeft hij ook zijn plaats in de roedel nodig. Een hond is geen levende knuffel.
Het is een -meestal- intelligent dier met een sterk gevoel voor het groepsgebeuren die het verdient om te kunnen leven als de hond die hij is!

 

 

BESTEL HET GRATIS eBOOK OVER ROEDELGEDRAG!

Kijk in het linker menu onder nieuws, eBooks en links.

DE LINK TUSSEN MENS EN HOND

 

 

 

Hoe kan het dat een mens een échte band met een hond kan hebben en vice versa? Een hond leeft in een ándere realiteit, ziet er anders uit en tóch is een band mogelijk die diep kan gaan!
Als er zo'n band is kan de baas de hond 'lezen' en de hond de baas...!
Dus moet er een link zijn, dat kan niet anders.
De link is het INSTINCTIEVE SOCIALE GEDRAG wat de roedel in stand houdt.
naar boven

HOE HET MOET ZIJN

De roedel is geregeld, de hond heeft geleerd wat zijn plaats in de roedel is.

Als je dat goed doet (wat onder andere betekent dat de hond niet vermenselijkt wordt en je niet de dialoog zoekt) dan leren honden snel.

Hij weet dat iedere intimidatiepoging naar hoger geplaatste roedelleden NIET door de vingers wordt gezien en hij voelt zich veilig.

Een hond die zich veilig voelt is frank en vrij in z'n gedrag, blaft alleen als hij vindt dat het nodig is om de andere roedelleden te waarschuwen voor eventueel naderend gevaar.

Als hij moe is kan hij midden op de vloer op zijn rug in slaap vallen (de meest weerloze houding!).

Ligt hij erg in de weg en de baas stuurt hem naar zijn mand dan zal hij dat gewoon doen en rustig verder slapen. Heel normaal en makkelijk.
Met zo'n hond kan je op stap!

Dat is een zeer betrouwbare vriend waar je alleen maar plezier van hebt. En hij van jou!

ERVARINGEN

Heb jaren als ambulant (gediplomeerd) hondentrimster links en rechts honden geknipt, geplukt, geschoren, nagels geknipt en oren schoongemaakt (nu en dan ook anaalklieren leeggedrukt of tanden schoongemaakt).

Zo kwam ik bij een vrouw die haar hond geknipt wilde hebben. Ik kwam binnen en ze zei: pas op, hij bijt!
Oh, nou ja, we zien wel. Ze had een tafeltje in de keuken klaargezet waar de hond op moest. Dus ik pakte hem op (kruising bouvier/poedel, middenmaat) en zette hem op tafel. Hij had dit nog nooit meegemaakt, dat een vreemde hem zomaar optilde en had even geen weerwoord...
Ik begon hem te knippen en hij bleef verbouwereerd staan. Tot ik in de buurt van z'n oren kwam: hij werd ineens gietgloeiend en ging in de aanval.
Mijn instinct is gelukkig net zo snel en voor ik het bedacht had kúnnen hebben drukte ik hem met één hand (duim in z'n onderkaak) met z'n kop op tafel en beet hard in z'n oor!
Toen ik hem losliet en wat haren stond uit te spugen keken we elkaar eens aan: het roedelgevecht was geleverd. Ik had gewonnen (hier móest ik winnen) en kon vanaf dat moment álles met hem doen!
Hij had één eis, hij vroeg het vriendelijk: als hij geknipt was, ook de keren daarna, even met hem het tuintje in om met een bal te spelen.

Denk niet dat ik alleen honden bijt en de baas speel.
Eigen en andere bekende honden maken graag contact, logisch, want de eigen of bevriende roedel ís een erg sociale aangelegenheid.

Diverse honden (zo ook de hierboven beschreven hond) zouden me zonder meer en geheel vrijwillig gevolgd zijn als ze de kans gekregen hadden.naar boven

EIGEN ROEDEL EN EEN LOGE

Wij hadden twee honden: een cairn terrier reu*** en een miniatuur bull terrier reu. Deze roedel was perfect geregeld. Mijn man was en is de absolute roedelleider (vanuit de honden gezien), dan kom ik, dan de cairn en tenslotte de bull terrier (die ogenschijnlijk niets te maken heeft met het roedelgebeuren, het lijkt hem niet te kunnen schelen dat hij altijd als 2de zijn eten krijgt of iets lekkers, hij wacht achteloos op zijn beurt, vindt het allemaal best).
Toen kwam een jong reutje logeren. Hij was nog geen jaar oud en had al 3 eigenaren gehad. Een uiterst dominant kereltje met een nog niet verpeste inborst.
Hop, in de reuenroedel.
Niks dominant gedrag, dat werd meteen afgestraft door de cairn, die tenslotte vrij hoog op de ladder stond.
Ook de bull liet het ventje duidelijk merken dat hij boven hem stond. Het was even slikken maar toen hij begreep hoe het werkte, was hij binnen een dag een gewaardeerd lid!

Ze speelden jacht- en worstelspelletjes met elkaar. Dit doen honden vooral om op speelse wijze de roedelplaats te testen. Als een hond merkt dat hij een kans maakt op een hogere plaats zal uit het spel een knokpartij(tje) ontstaan. Meestal heeft dit niet veel om het lijf, al maakt het een hoop herrie. De baas/roedelleider zal zelden in hoeven grijpen bij zulke gevechten.
Tenzij zulke roedelgevechten zich herhalen, dan moet de baas ingrijpen en de honden duidelijk maken wat de volgorde is. Anders kan het er toch behoorlijk venijnig aan toe gaan.

Het ventje had in no time door wat er van hem verwacht werd.
En bij iedere actie van de cairn stond hij er met z'n neus bovenop. Jonge honden leren van oudere honden.
En passen zich graag aan in de roedel!

 

*** De cairn is inmiddels gestorven en zijn opvolger is een 'Roeselaarse' bouvier, een waardige opvolger van onze kleine, stoere cairn. We missen hem...!

VAN TWEE NAAR EEN ROEDEL

Vrienden hadden een rottweiler reu en ook een miniatuur bull terrier reu.
Ging daar een weekend, voor het eerst met onze honden, naartoe.
Vier reuen! Moet goed geregeld worden.
Bij aankomst meteen met de 4 naar neutraal terrein in de buurt. Alle 4 los. Ze zijn niet gek en wij mensen, de leiders, waren uiteraard vriendelijk tegen elkaar.
De 2 bullen liepen al gauw lachend te botsen en te knotsen zoals alleen bull terriers dat kunnen.
De rottweiler en de cairn, hoog in de oorspronkelijke rangorde, keken naast elkaar staand (heel groot en heel klein) met dezelfde bezorgde uitdrukking in hun ogen naar de flauwekullende bullen: zo gedraagt een fatsoenlijke hond zich niet! En daar komen andere honden, gaat dit wel goed...
Als verantwoordelijke jongens hadden ze elkaar gevonden.
Toen naar huis: we hebben ze naast elkaar laten zitten en één voor één, in volgorde van roedelorde een brokje gegeven: 1: de rottweiler, 2: de cairn, 3: hun bull, 4: onze bull.
Er is dat weekend geen onvertogen woord gevallen.
Twee keer een goed geregelde roedel was zeer snel één goedgeregelde roedel!

Daar ik erg veel honden in mijn handen heb gehad, ervaring heb met honden in lastige omstandigheden (een trimster moet nu eenmaal plukken, knippen en kammen en zo op plaatsen waar honden meestal helemáál niet van gediend zijn...) én hondenervaring heb in de klassieke homeopatie kan ik makkelijk meedenken bij probleemhonden en hondenproblemen.naar boven

LINKS

Konrad Lorenz (1903-1989), etholoog (= gedragsonderzoeker), heeft een aantal boeken geschreven over dierengedrag en dus ook hondengedrag. Héél interessant, leuk en leerzaam!
'Mens en hond'.
'Ik sprak met viervoeters, vogels en vissen'.
'Over agressie bij dier en mens'.

 

 

 

 

Eberhard Trumler (1923-1991) heeft o.a. samengewerkt met Konrad Lorenz.
Ook erg de moeite van het lezen waard:
'Honden zijn om van te houden'.
en
'Honden moet je serieus nemen'.

 

www.hondensport.de
Over africhting (onder articles).

 

www.10voorbiologie.nl/index.php?cat=9&id=411
Flink wat informatie over ethologie.

 

MATEN

De cairn en de rottweiler, sociale en gehoorzame jongens.

EEN NIET DOMINANTE HOND

Onze bull is niet dominant, vindt alles wel best, ziet overal z'n voordeel ('af' is even lekker liggen bv), maar ruzie vindt hij heel vervelend!
Als in het park 2 honden onvriendelijk om elkaar heen staan te draaien loopt hij er heen en gaat er tussen staan. Soms met z'n ogen dicht als voorbereiding op eventueel geweld, maar hij staat er en gaat niet gauw aan de kant.

We kwamen een buurman tegen met een bouvier pup. De cairn hield niet van pups. Hij deed ze niets maar wilde geen intimiteit (gromde een keer en liep weg). De pup liep naar de cairn en meteen kwam de bull in beweging en schermde de pup af! Mooi om te zien.

Maar als dezelfde bull bij zijn fokkers, Okeechobee's (www.okeechobees.nl) was, waar hij het fijn vond en nu en dan moest dekken, en de cairn was er ook bij, dan liet hij duidelijk merken dat al die geweldige teefjes wél van hem waren!
Hij duwde (hij hield het bij duwen) de cairn gewoon aan de kant: állemaal van mij!
De cairn accepteerde dat. Hij had daar weinig te vertellen maar was erg gecharmeerd van de leidster van de hondengroep (een flinke am.staff. teef), die hém weer een erg opdringerig ventje vond en hem afsnauwde.

Met andere woorden: het roedelgebeuren is anders per locatie. De cairn stond thuis vrij hoog op de rangordeladder, elders had hij veel, weinig of niets te vertellen.
Het lijkt wel de mensenmaatschappij..............naar boven

page loading