Klassieke homeopathie

WAT IS KLASSIEKE HOMEOPATHIE

HET DOEL VAN IEDERE HOMEOPAAT MOET ZIJN: DE ALGEMENE GEZONDHEID (MENTAAL, EMOTIONEEL EN FYSIEK) OP EEN HOGER (BETER) NIVEAU BRENGEN. BLIJVEND!


 

Een homeopaat behandelt pathologie, dus alles wat het normaal functioneren verstoort.

 

 

Klassieke Homeopathie is een natuurlijke geneeswijze die opmerkelijk goed kan werken op alle mogelijke klachten en symptomen. Mentaal, emotioneel en fysiek.

De Duitse arts Samuel Hahnemann (1755-1843) is de grondlegger van de moderne klassieke homeopathie. Hij (her)ontdekte dat het gelijkende, het gelijkende geneest.


Voorbeeld: iemand is regelmatig verkouden en heeft dan last van hoofdpijn die verergert in een warme kamer en verbetert in de buitenlucht. Verder continu tranende ogen en een waterige loopneus. De uitscheiding is irriterend en kan voor een schrale bovenlip zorgen.

Neemt iemand met deze klachten het middel Allium Cepa (ui) in een homeopathische verdunning, dan verdwijnen de klachten.

Allium Cepa gaf in tests op gezonde personen zonder klachten de symptomen als hierboven beschreven.


Ander voorbeeld: je stoot je hoofd en er verschijnt een flinke bloeduitstorting. Neem een korrel (de meeste enkelvoudige homeopathische middelen worden geleverd als korrels/granules) Arnica Montana en in de kortste keren is de zwelling en de pijn weg.

Arnica Montana is een plantje en wordt ook wel valkruid genoemd. Het zorgt o.a. voor een snelle afvoer van zich ophopend bloed na klappen en dreunen.


Dit zijn voorbeelden van min of meer acute situaties. Maar ook alle mogelijke chronische klachten kunnen heel goed met homeopathie verbeteren dan wel genezen!


Alle middelen die in de klassieke homeopathie gebruikt worden zijn uitgebreid getest op gezonde personen (de z.g. proovings) en staan beschreven in Materia Medica’s.


Het mooie van homeopathie is dat de klacht of klachten niet onderdrukt worden, maar, als de homeopaat het goed doet, de oorzaak (indien te vinden) aanpakt.
Dus een homeopaat geeft niet direct een middel op één klacht maar gaat op zoek naar wáár het organisme (mentaal, emotioneel en fysiek, de totale mens) 'verstoringen' laat zien door middel van symptomen, wat daar de eventuele oorzaak van is, en op het geanalyseerde totaalbeeld wordt een passend middel gegeven.
In acute situaties is de werkwijze iets anders: dan wordt een middel gegeven op de symptomen die bij de acute klacht horen.

Het kan zijn dat de homeopaat de klachten dermate alarmerend vindt dat hij/zij de cliënt verzoekt eerst contact op te nemen met huisarts of specialist voor een reguliere diagnose.EERSTE GESPREK

Een eerste gesprek met een klassiek homeopaat, het in-take gesprek, duurt meestal zo'n anderhalf uur.
Logisch, als je bedenkt dat een middel gegeven wordt op de klachten c.q. symptomen van het hele organisme!

En dan gaat het er niet in de eerste plaats om hoe de klachten officieel heten maar vooral hoe de cliënt de klacht of klachten ervaart.
Bijvoorbeeld: "heb zo'n vreselijke last van buikpijn, ben telkens een paar dagen uit de running, kan niets meer! Ben al op van alles en nog wat onderzocht maar er is niets te vinden"...
Een homeopaat wil dan weten: aan welke kant zit de pijn, hoe voelt de pijn (stekend, krampend, snijdend, enz.), is de pijn er continu, in golven, op een bepaalde tijd, en zo ja, wanneer dan, hoeveel tijd zit ertussen, wat verbetert de pijn en wat verergert, sinds wanneer, is er toen iets gebeurd, enz. enz.
Dan: zijn er nog andere klachten...... Mentaal, emotioneel en fysiek wordt gespeurd naar symptomen in het organisme van de 'unieke' cliënt, want ook al zijn we allemaal mensen, iedereen is tóch anders.

De homeopaat zoekt vooral naar bijzondere symptomen, symptomen die karakteristiek zijn voor de cliënt, die opvallen!
Een stadsmens die zich doodschrikt van een muis is niet zo bijzonder, een boer die ervan in paniek raakt wel!
De dringende behoefte lepels boter te eten is opvallend.
Iedere nacht vanaf precies hetzelfde uur 2 uur wakker liggen ook.

Dit zijn maar voorbeelden van hoe een homeopaat speurt naar wat hij of zij weten moet om tot een goede middelkeus te komen.


VERVOLGENS

Als de cliënt niets meer te vertellen heeft en de homeopaat niets meer te vragen moet van het hele verhaal een analyse gemaakt worden.


Wat is de essentie, is er een rode draad, wat is de individuele en familiaire ziektegeschiedenis, wat zijn de bijzondere en opvallende symptomen in dit organisme en welk middel past bij het geanalyseerde totaalbeeld.

De geselecteerde symptomen worden opgezocht in het 'repertorium', een dik 'zoekboek' waarin alle mogelijke symptomen genoteerd staan met de bijbehorende middelen. Alle middelen staan beschreven in de Materia Medica. (Repertoria en Materia Medica bestaan ook digitaal). Al zoekend en lezend komt de homeopaat tot de keuze van het middel dat het best past bij de cliënt.

Het best passende (enkelvoudige) middel zal, als het goed is, de verstoringen die geuit worden in symptomen / klachten, opheffen.
Afhankelijk van o.a. de klachten en de ziektegeschiedenis kunnen tijdens het genezingsproces meerdere middelen nodig zijn.
En dus meerdere consulten.


naar boven

OPLEIDING

Het mag duidelijk zijn, dat een gedegen opleiding (én nascholing / werkgroep) nodig is om als homeopaat goed te kunnen werken!

Er zijn een aantal beroepsopleidingen in Nederland die allen 4 à 5 jaar duren.

Alle informatie daarover is te vinden bij de beroepsvereniging die opleidingen en geregistreerde homeopaten controleert.

Voor de klassieke homeopathie:

*De Nederlandse Vereniging van Klassiek Homeopaten, www.nvkh.nl

*De Nederlandse Organisatie van Klassiek Homeopaten, www.nokh.nl

Ook beroepsverenigingen van andere diciplines kunnen goede informatie geven over de betreffende therapieën.

EEN VOORBEELD

Een alledaags voorbeeld:
Een moeder belt voor haar zoontje van 4, we maken een afspraak. Het ventje heeft erg last van eczeem. Z'n gezicht, armen en benen zijn vuurrood, jeuken behoorlijk en het lijkt erger te worden. De dermatoloog heeft zalf voorgeschreven maar de klachten worden niet minder, integendeel.
Het mannetje is ondanks z'n eczeem vrolijk en ondernemend, z'n moeder wordt er wel eens heel erg moe van: hij klimt overal op, zit aan alle knoppen van de diverse apparatuur in huis, weet ook waar het meeste voor is, peutert z'n speelgoed uit elkaar, kortom, een bezig baasje! Hij is nergens bang voor, een leider in de dop: wil graag de baas spelen zonder een tiran te zijn overigens.
Z'n eczeem verergert als hij in bad zit of het warm heeft en als hij in bed ligt. Hij is dorstig en dol op pittig eten.
Met 1 middel (Sulphur), een paar keer herhaald, is z'n eczeem verdwenen en weggebleven.NOG EEN JONGETJE

Een ander jongetje wilde niet eten, niet naar bed, had het altijd koud en speelde liever niet buiten.
Hij 'tierde' niet. Veel verkouden, veel huilen, ook op school een zorgenkindje.
Na het passende middel (Silicea) was hij binnen een week een ander kind: de juf belde naar de moeder met de vraag wat er met hem gebeurd was. Hij speelde gewoon mee, was vrolijk, gevallen op het schoolplein en geen kik gegeven, at weer en ging gewoon naar bed 's avonds...

HORMONAAL GERELATEERD

Een vrouw met migraine, per maand een dag of 4 in bed, in het donker. Haar moeder en grootmoeder hadden het ook. Na de overgang geen last meer.
Pijnstillers hielpen niet, niets hielp, en ze was nog zo jong...!
Ook hier verdween de migraine na het juiste middel (Pulsatilla) om nooit meer terug te komen.

Deze migraine was hormonaal gerelateerd.

Ook overgangsklachten kunnen heel goed behandeld worden met homeopathie.
Een beetje last is normaal en niet erg, maar soms zijn de klachten dusdanig dat normaal functioneren niet meer mogelijk is: iedere nacht (!) een paar keer het bed uit omdat het kletsnat is! Overdag en/of 's nachts de ene opvlieger na de andere!
Wanhopig van de wisselende stemmingen! Uitgeput van alles! En dat niet even maar continu...

Er zijn een hoop middelen voor overgangsklachten, regulier en anders, in de vrije verkoop.
Voor een homeopathisch middel is een consult nodig: er zijn veel middelen in de klassieke homeopathie die een positieve werking hebben op de overgang. Er moet secuur uitgezocht worden wélk middel bij de cliënt past.
Pást het middel dan kunnen de klachten enorm verminderen.
De hormoonhuishouding blijft vaak instabiel en daarom kan regelmatig (om de paar maanden bv) een herhaling van het middel nodig zijn. Maar daar is prima mee te leven.


naar boven

Kortom, op legio klachten heeft de klassieke homeopathie een goed antwoord én de weerstand wordt verbeterd met als gevolg een blijvend algemeen welbevinden!


HET DOEL VAN IEDERE HOMEOPAAT MOET ZIJN: DE ALGEMENE GEZONDHEID (MENTAAL, EMOTIONEEL EN FYSIEK) OP EEN HOGER (BETER) NIVEAU BRENGEN, BLIJVEND!

Vraag gerust nadere informatie.Om de mogelijkheden van de klassieke homeopathie te onderstrepen vermeld ik nog even extra dat mentale of emotionele klachten in veel gevallen verbeteren dan wel genezen door het met zorg voorschrijven van homeopathische middelen.

Men kan denken aan alle mogelijke klachten zoals angsten, fobieën, depressiviteit, oud en nieuw verdriet, vergeetachtigheid, dementie, enz., enz..


Ook veel voorkomende klachten die verband houden met te lang en te hard werken, zoals burn out en aanverwante problemen kunnen prima behandeld worden met klassieke homeopathie.


Kinderen met ontwikkelings- en gedragsproblemen of chronische klachten door een te lage weerstand zijn veel gezien in de praktijk.

Kinderen reageren vaak snel en goed op een homeopathische behandeling omdat er nog niet veel onderdrukking van klachten is.

Hoe jonger het kind, des te sneller gaat de genezing in de meeste gevallen.


Klassieke homeopathie na ongelukken is zeker aan te raden.

Bv. het niet goed aangroeien van botten na breuken, hernia's en ander letsel in zenuwrijke gebieden, hersenschudding, klappen en dreunen, pees-, spier- en gewrichtsklachten inclusief de eventueel bijkomende emotionele klachten. 

LINKS

www.opleidingscentrumklassiekehomeopathie.nl

Een professionele, praktische en moderne opleiding volgens beproefde, bewezen werkmethoden en basisprincipes!


www.vithoulkas.com
Erg veel goede informatie.

www.lutravision.com
Software en seminar informatie.

 


naar boven

CASUS VAN EEN MAN

Een man komt op consult met diverse klachten: last van de darmen, opgeblazen en winderig. Krampen, vooral aan de rechterkant, wat doortrekt naar z'n rug. Veel voedingsmiddelen verergeren de klachten.
Hij is ook nooit uitgerust bij het wakkerworden. Duurt minstens een uur of 2 voor hij een beetje op gang komt. Rond 16.00 zakt z'n energie geweldig in wat in de loop van de avond weer beter wordt.
En, hij wil het eigenlijk niet toegeven, hij zou wat makkelijker met 'nieuwe dingen' om willen gaan. Heeft erg veel last van 'angst vooraf'.
Hij vertelt wat twijfelend, kijkt de kat uit de boom.
Hij is bij de huisarts geweest en die heeft hem doorgestuurd naar een specialist, maar daar wil hij niet naar toe. Hij heeft wel veel informatie van wat hij zou kunnen mankeren en komt met een waslijst medische termen...
Na anderhalf uur denk ik zeker te weten welk middel bij hem past en geef het hem meteen mee. Hij kijkt sceptisch naar de korrels en zou graag wat méér willen, of groter. Dat zou hem moeten helpen...?!
Spreek af dat hij na een week of 2 even laat weten hoe het gaat.
Dat doet-ie niet, hij belt na een maand: hij is enthousiast! Heeft 1 dag diarree gehad, zonder krampen en met het gevoel alsof zijn darmen eindelijk 'opgeruimd' werden. Daarna ging het wat op en neer, maar stukken beter dan voor de korrel (ja, één maar), meer energie 's morgens, de dip 's middags is er nog wel, maar niet meer zo erg.
Hij maakt zich wat zorgen over het eczeem, had hij als kind, wat blijkbaar weer terugkomt. (geweldig! zeg ik hem, gaat goed! ***)
In de week die komt moet hij een belangrijke presentatie geven en hij is bang dat hij er weer erg tegenop gaat zien! Of ik iets voor hem heb..., voor alle zekerheid?
Voorlopig gaat het goed, hij krijgt niets. Het middel is aan het werk en hij zal over 2 weken laten horen hoe het dan is.
Hij belt op tijd en klinkt wat somber: de presentatie ging geweldig, amper angst vooraf maar erna ging het niet goed meer. Weer krampen en moe, alles was min of meer terug.
We hebben een vervolgafspraak gemaakt en daarin hebben we alle klachten en symptomen secuur nagelopen.
Samengevat was hij niet terug bij af, maar de presentatie had een flinke impact gehad!
Hij kreeg een hogere potentie van hetzelfde middel mee en daarna ging en gaat het prima.


*** Vaak zie je dat tijdens de klassiek homeopathische behandeling 'oude', onderdrukte, klachten terugkomen. Het betekent dat het middel zijn werk doet. Indien nodig kunnen/moeten deze klachten ook met homeopathie behandeld worden (opnieuw onderdrukken geeft uiteraard weinig uitzicht op het definitief verdwijnen van de klacht).


page loading