Bouvier Kiku, 1ste jaar en verder

Vakantie Vogezen 2019

28-09.

 

Vakantie, 3 weken op een camping in de Vogezen (Orbey).

3 Weken voornamelijk zonnig en warm èn geen kilometer gereden.

Vanaf camping Lefébure (www.camping-orbey.com) kan je lopend alle kanten op.

Bos, grasland, boerenbedrijven, dorpjes. Veel uitgezette wandelingen die leuk te husselen zijn want dat is avontuurlijker en aan de zon kan je zien welke kant je ongeveer op moet.

 

Iedere ochtend liep ik met Pok in 10 minuten naar de plaatselijke supermarkt. Een breed zig-zag pad de steile helling af (door de zig-zags niet steil en met vol boodschappenkarretje ook omhoog heel goed te doen). Vers brood, kaas, verse groenten en veel plaatselijke (Elzas) producten. En natuurlijk de blikken met bv eendenworstjes met linzen (veel variaties), zuurkool met vlees in weckflessen, gedroogde paddestoelen e.d. als voorraad voor thuis.

Met Pok want hij is overal los te ´parkeren'. Kiku is nog niet zover.

Het is een paar keer voorgekomen dat, toen ik uit de winkel kwam, een plaatselijke bewoner een gesprek had met Pok die los naast het boodschappenkarretje lag te wachten. Pok reageert vriendelijk maar wil niet benaderd worden. 'Il est un tres bon chien, madame!'.

Het pad naar beneden heeft veel doorsteekjes (wèl steil) die Pok allemaal geprobeerd heeft. Hij vroeg wel telkens toestemming met een vrolijk gezicht. Omhoog bleef hij achter me lopen om te zien of alles goed ging. Halverwege hielden we even halt voor een gezamelijk croissantje.

Pok is al best op leeftijd (ruim 9) en heeft wat last van waarschijnlijk artrose. Hij krijgt al een tijdje glucosamine voor soepeler gewrichten en tijdens deze vakantie kreeg hij 2 pillen ipv 1. Hij deed het er goed op. Topfit kan je wel zeggen.

Op de camping hoefde Pok niet vastgelegd te worden want hij loopt toch niet weg.

Kiku is impulsief en hij zat aan een lijn van een meter of 6. Vond ie geen enkel probleem.

Onze plek had uitzicht op de bergen aan de overkant van het dal en voor ons, behorend bij de camping een sportveld waar elke dag kinderen van een school in het dal kwamen rondhollen. Kiku heeft alles met aandacht zitten bekijken. Het is een terrassencamping en wij stonden toch wel een paar meter boven het sportveld. 

Veel honden op de camping, gepensioneerden met hondje, jonge mensen met baby en hond.

Weinig tenten, vooral campers en caravans. Wij, met onze de Waard tent (lepelaar), huurbus èn 2 grote zwarte honden vielen wel op, denk ik.

 

Vorig jaar stonden we op een camping in een dorp verderop, maar door een nieuwe opzet 2x zo duur....

Deze camping is drukker, beter sanitair, en betaalbaar. De wandelingen vanaf hier zijn gevarieerder. Meer ruime dalen (uitzicht) en daardoor meer overzicht wat richting betreft. Wel handig als we na 2 à 3 uur lopen bedachten dat we ook nog terug moesten.

 

Iedere dag flink gelopen, berg op en af, lekker om te doen. Geen rondje park maar gewoon doorlopen zonder verstoringen.

Kiku met z'n enorme springkracht heeft ons regelmatig verbaasd: steile hellingen, al dan niet met bomen, hij duikt van het pad om even te rennen, enorme sprongen, haken slaan. Ongelooflijk handig en snel! Net zo makkelijk omhoog als naar beneden. Al moest hij wel even leren om tijdig te remmen.

Dat heeft hij vooral gemerkt op het grasland (hooiland waarschijnlijk, met erg veel kruiden en bloemetjes) naast de camping. Ook behoorlijk steil en achter de slingerbal aan, naar boven stond hij snel stil, naar beneden had hij wel een paar meter nodig.

 

Er staan wat foto's in het album Kikuko.

 

Wordt vervolgd