Honden en mensen

HOE HET FOUT KAN GAAN

Stel: een zachtaardig, wat angstig mens koopt een pluizige pup om het alleenzijn te verlichten. Het hondje groeit en naarmate hij ouder wordt begint voor hem het belang van de roedel te gelden (= eten, veiligheid, sociaal contact, voortplanting).
Is de baas géén goede roedelleider, té zachtaardig of té angstig (en dus onduidelijk), dan zal de hond, als hij er het karakter voor heeft, zelf proberen die rol op zich te nemen.
Er MOET een roedelleider zijn! Zijn instinct weet precies hoe het zou moeten zijn.
Als de hond de roedelleider is heeft de mens niet veel meer te vertellen***.
Is de hond te volgzaam van aard om roedelleider te zijn, dan wordt hij onzeker en heeft grote kans een angstbijter te worden.
In beide gevallen (er zijn erg veel variaties, want net als bij de mens heeft ook iedere hond zijn eigen karaktereigenschappen) is de hond de klos: onbetrouwbaar, want hij probeert te bijten. Hij krijgt rustigmakende medicatie (ja, komt voor), wordt verkocht of weggegeven en als hij pech heeft, gaat alles gewoon door. Zo'n hond komt in een isolement en wordt een sombere grommer...
Als dat geen tragiek is!

*** Komt best veel voor. Denk aan een hond die languit op de bank ligt en gromt als er iemand bij wil komen zitten, en als het dan ook nog een grote hond is....

Het valt me vaak op dat loslopende honden een bepaald gedrag laten zien bij het tegenkomen van andere honden, en wel:
De staart gaat omlaag, de oren plat, het hoofd naar beneden.
Een niet vrije, onzekere houding. Dat kan het gevolg zijn van een onverwachte aanval van bv een dominante hond, logisch dus, maar ook door een onzekere baas.
Als ze zich iets zekerder voelen, aan de lijn of vlak bij de baas of bazin, dan kunnen ze zonder reden ineens behoorlijk bijterig zijn naar andere honden.
Als je dan ziet hoe de baas met de hond omgaat, blijkt meestal dat er geen duidelijke leiding is, de hond heeft altijd keus in doen en laten***.
Dit is het typische gedrag van een onzekere hond.
Nogal sneu, want in korte tijd is zo'n hond van z'n onzekerheid af te helpen: de baas hoeft alleen maar duidelijk te zijn. Duidelijk en consequent!

*** De baas zegt 'kom 'ns hier!', de hond loopt de andere kant op, de baas zegt weer 'kom hier!', en gaat de hond achterna. Eenmaal gevangen (hij komt toch niet) en aangelijnd, zegt de baas 'volg', de hond blijft staan om ergens aan te ruiken, de baas wacht geduldig...
Het maakt niet uit wat de baas zegt, de hond kan doen wat hij wil, hij heeft de keus.
Er is geen roedelleider, dus is de hond onzeker óf hij gaat de baas spelen!

 

 

Wat dus ook regelmatig voorkomt is de hond die op een losloopterrein zelf uitmaakt wie hij wel of niet mag. De hond die niet in zijn straatje past wordt gewoon aangevallen! Dat kán uit de hand gaan lopen als zulk gedrag niet gecorrigeerd wordt. Er komt een moment dat hij óf een waardige tegenstander tegenkomt en het onderspit delft óf het dominante gedrag gaat steeds verder en hij bijt een keer door, met alle gevolgen vandien....

Ofwel:

Dominant gedrag wat te ver gaat MOET gecorrigeerd worden door de baas!

 

Trouwens, een reu die te hoog op de ladder komt, zal een 'hitsige' reu zijn. In de 'wilde' roedel hiërarchie zullen alleen de hogergeplaatste dieren paren.

Het is dus normaal dat in een goed geregelde roedel een reu zich rustig gedraagt en niet op mensen en andere honden klimt!

 

Er zijn meer dan genoeg rassen die niet zomaar, automatisch en makkelijk, sociale huishonden worden.

Een ras heeft raskenmerken, wat wil zeggen: alle rassen zijn ooit gefokt voor een bepaald doel, dat is aangeboren talent, dat zit er in!

Terriers bv. moesten onder de grond (!) weerbaar wild opdrijven. Als hij niet wilde bijten, ging hij er aan!

Waak- en verdedigingshonden bijten makkelijker dan bv. de meeste jachthonden die hun neus achterna gaan.

Behalve dus de jachthondenrassen die gebruikt worden of werden op weerbaar wild!

Een retriever moet juist niet willen bijten, hij is gefokt om waterwild te apporteren, en dat moet, als het even kan, wel heel blijven.

Veel herdershondenrassen worden gefokt om niet alleen de kudde bij elkaar houden maar ook zelfstandig te verdedigen tegen bv. wolven en beren! Daarvoor moet je wél wat in huis hebben..., en dat hébben ze dus ook!

Als baas zal je dat in de gaten moeten hebben om niet in de problemen te komen.

 

 


naar boven